Grisproducent i Tråvad

På Tråvad Skattegården finns det plats för 3000 slaktsvin. Grisproducenten Daniel Stensson driver det stora lantbruket, som till störst del föder grisar som sedan säljs till Skövde slakteri. Sedan 2021 har han 312 installerade solpaneler som ger liv åt fläktar och kvarnar inne i ladan hos djuren.

Daniel fick höra talas om Dynami via en annan grisproducent som hade gjort en liknande installationen. Kunden var mycket nöjd och tyckte att allt hade fungerat bra, från installation till rullande produktion.

”Det fanns säkert andra alternativ som hade varit billigare, om man bara ska fokusera på prisfrågan. Men jag värderade hans goda referens och tyckte därför att det kändes tryggt att kontakta Dynami”, säger Daniel.

Totalt rör det sig om 103 kW som är installerat. Vilket genererade drygt 100 000 kWh 2022, det första helåret som Tråvad Skattegården var igång med att producera energi från solcellerna. För Daniel Stensson står hans paneler för nästan 50 procent av den totala förbrukningen el på ett år.

”Jag förbrukar totalt 219 000 kWh ungefär. Så, 69 procent av det får jag köpa via det vanliga elnätet. Av de 100 000 kWh som mina solpaneler producerar så använde jag själv 69 000 kWh och resterande sålde jag vidare. Det är ju en fördel, att man kan göra så”, berättar han.

För honom är det viktigt att visa kunder och konsumenter att han är miljövänlig i sin affär och sin köttproduktion. Han säljer en liten del grisar på både rekoring och i gårdsbutiker och när beslutet om att skaffa solceller togs, var ett av de större argumenten som talade för det att det visade på att hans verksamhet speglar miljövänlighet på flera parametrar. Dessutom har kalkylen kring hans elkostnader blivit bättre sedan införandet, något som han idag ser som en väldigt trevlig bonus.

”Motivet var aldrig att tjäna pengar, men det har jag ändå gjort. Det är ju väldigt bra att den el jag inte använder kan användas av någon annan.”

Han beskriver installerandet som en process som gick smidigt från början till slut, där han inte behövde vara särskilt involverad alls. Dynami skötte pappersarbetet och affären och innan Daniel visste ordet av var panelerna inkopplade och klara.

”Jag är jättenöjd. Det är heller inte så mycket som kan krångla på en sådan här typ av anläggning, det ligger liksom och sköter sig självt. Och har det mot förmodan gjort det någon gång så har Dynami haft full koll på det och löst det snabbt”, säger Daniel och tillägger:

”Jag har verkligen ingenting att klaga på alls.”

Bara nöjda kunder

Här kan du läsa mer om våra kunders upplevelser av oss som leverantör.

Håkans grisfarm och växtodling ➔

Gården Hovby Ängaholm ➔

Grisproducent i Tråvad ➔

Viglunda Gård i Skara ➔

Hedåkers Säteri i Grästorp ➔