Gården Hovby Ängaholm

På gården Hovby Ängaholm utanför Lidköping bor Ulf Sönegård tillsammans med sin fru. De tillhandahåller en jordbruksfastighet, som de till största del utarrenderar till professionella lantbrukare. Själva har de en bråkdel i sin ägo, som agerar bete åt parets hästar. Istället arbetar de till vardags på varsitt håll, Ulf med sitt eget företag inom bygg och projektledning, och hans fru inom ekonomi. På den vägen fick de, för ungefär sju år sedan, kontakt med Dynami.

”Vi är ett av Mats första projekt. När han startade upp företaget så hjälpte min fru honom i de första faserna och i det hade jag anledning att stöta på honom. Jag blev väldigt intresserad av det han berättade om och vi kom däri överens om att sätta upp solpaneler ute hos oss.”

Sagt och gjort. Under 2016 levererades den första anläggningen solceller till Ulf Sönegårds fastighet. Då, med en kapacitet om 23 kW.

”Jag har en oerhört stor tillit till Mats. Vi har nu investerat i solceller för andra gången så det har blivit lite av en tvåstegsraket.”

Sedan några månader är alltså anläggningen utbyggd med 36 extra kW, en konsekvens av det skenande världsläget och de höjda priserna på just el. Ulf och hans fru blev uppmuntrade till att investera mer och dubbla sin produktion, ett beslut som de såhär i efterhand är nöjda med.

”Elen vi producerar går både till verksamheten och vårt boningshus, samt till en hyresfastighet på gården. Vi har också elbilar som vi tack vare våra solpaneler kan ladda. Jag tycker att det är viktigt att stötta det fossilfria alternativet, även om vi inte kommit så långt i utvecklingen ännu att det täcker hela årets elförbrukning.”

För precis som alla andra med solceller, krävs det att Ulf köper in extra el under natten och de kallare månaderna. Något som han inte ser som ett problem, eftersom fördelarna är desto fler.

Ulf Sönegård lyfter, jämsides miljöperspektivet, avkastningen som en klar fördel. Han uppmanar samtliga som har kapitalet till att göra en liknande investering i solceller, eftersom tekniken bara kommer att bli bättre med åren. Han uppskattar att hans paneler är optimerade, så att han via ett system kan hålla koll på exakt hur mycket varje panel levererar i ström. Ett system som Dynami också är uppkopplade till, vilket gör att de hela tiden kan ha koll så anläggningen fungerar som den ska.

”I ett enda fall har jag blivit uppringd av Dynami med informationen om att en panel varit trasig, som de kommit för att byta ut. Det är ett gott exempel på utfallet av den utmärkta service som de ger”, säger Ulf och tillägger:

”De följer upp på ett väldigt professionellt sätt och jag har ingenting att klaga på alls. Vare sig när det kommer till installationen eller processen nu efteråt.”

Bara nöjda kunder

Här kan du läsa mer om våra kunders upplevelser av oss som leverantör.

Håkans grisfarm och växtodling ➔

Gården Hovby Ängaholm ➔

Grisproducent i Tråvad ➔

Viglunda Gård i Skara ➔

Hedåkers Säteri i Grästorp ➔