Viglunda Gård i Skara

I Skara ligger Viglunda Gård, ett lantbruk med både grisar, potatis- och växtodling samt egen vindkraft. Det drivs av Per Jacobson och är under ständig utveckling. I oktober 2022, efter flera år av funderingar, installerades hela 226 kW solceller på fem av de olika lantbruksbyggnaderna.

”När energikrisen kom var det ett väldigt lätt beslut att ta. Det är ett enkelt sätt att producera ren och miljövänlig energi. Så jag tog beslutet och hoppades på att kalkylen skulle gå ihop”, berättar Per Jacobsson.

När Per talar om kalkylen så syftar han på de svängande energipriserna och huruvida det skulle vara gynnsamt med investeringen i solcellerna eller inte. Men med tanke på den senaste tidens skenande energimarknad, ser utsikterna mycket ljusa ut.

Eftersom installationen gjordes i höstas har Per och hans lantbruk ännu inte dragit maximal nytta av solcellerna, sedan de producerar som bäst på sommaren. Det är också under den tiden på året som lantbruket gör av med mest energi, eftersom en stor del av verksamheten bygger på god bevattning.

”Det ska bli väldigt spännande nu att se hur det blir i sommar, jag tror jag kommer kunna sälja av en hel del också.”

Innan Per bestämde sig för att ta hjälp av Dynami med installationen, hörde han sig för med tidigare referenser. Via dem, och i samtal med Mats, fick han snabbt förtroende för företaget.

”Det är en investering som ska hålla länge, så det är viktigt med förtroende för den man handlar av. Jag är väldigt imponerad över hur Dynami skötte det hela. Jag har bara lovord att ge och såhär i efterhand känns investeringen helt rätt. Det känns bra att göra sig oberoende av sådana kostnader som på grund av världsläget ökar bortom ens egen kontroll.”

En av de främsta fördelarna som Per Jacobson vill lyfta är det faktum att han kunnat styra sin elförbrukning utifrån de tider på dagen då solcellerna producerar bäst. Det har gjort att han sparar en hel del pengar. För även om vädret är mulet, så producerar hans anläggning energi ändå. Därför har han sett till att rikta förbrukning till dagtid under vår- och sommarhalvåret. På vintern gör han tvärtom.

”Då är det som billigast att handla el på natten, eftersom min egen anläggning producerar som sämst under de månaderna och knappt tar någonting.”

Bara nöjda kunder

Här kan du läsa mer om våra kunders upplevelser av oss som leverantör.

Håkans grisfarm och växtodling ➔

Gården Hovby Ängaholm ➔

Grisproducent i Tråvad ➔

Viglunda Gård i Skara ➔

Hedåkers Säteri i Grästorp ➔